Mekkora sávszélesség szükséges vállalkozásomhoz?

Már minden vállalkozás számára elengedhetetlen az internetkapcsolat megléte, azonban koránt sem mindegy, hogy mekkora sávszélességet és milyen hálózati infrastruktúrát választunk hozzá. Szükséges tartalék internetkapcsolat fenntartása? Mekkora a napi átlagos sávszélesség igénye vállalkozásomnak? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni cikkünkben.

A szükséges sávszélességet nem tudjuk általánosan meghatározni, de iránymutatást tudunk adni az optimális és folytonosan gyors működés eléréséhez. Alapvetően a felhasználás módja, az on-line alkalmazások sávszélesség, fogyasztási, rendelkezésre állási szükségletei határozzák meg, ezért amikor ajánlatot adunk internetszolgáltatásra, ezeket szoktuk felmérni leendő előfizetőknél. Ezen tényezők ismerete nélkül nagy általánosságban azonban elmondható, hogy egy meghatározott dolgozói létszám felett ajánlott tartalék internetkapcsolat használata, illetve szükség lehet egyedi optikai és infrastruktúrális kivitelezésre.

 

 

1-10 munkavállaló: min. 50/20 Mbit/s – Tartalék internetkapcsolat: opcionális

11-20 munkavállaló: 200 Mbit/s – Tartalék internetkapcsolat: ajánlott

21-50 munkavállaló: 300 Mbit/s – Tartalék internetkapcsolat: erősen ajánlott

51-100 munkavállaló: 1 Gbps – Tartalék internetkapcsolat: erősen ajánlott

100 munkavállaló fölött: min. 10 Gbps – Tartalék internetkapcsolat: kötelező

 

Több multinacionális vállalkozásnak készítettünk már egyedi hálózati infrastruktúrát optikai kivitelezéssel. Itt fontos megjegyeznünk, hogy elengedhetetlen a tartalék internetkapcsolat, ugyanis a fő vonal váratlan leállása esetén is biztosított lehet így a másodlagos kapcsolaton keresztül az internetelérés. Ez főképp akkor kritikus, ha az vállalkozás működése on-line alkalmazásoktól függ, vagy a dolgozók munkavégzése internethasználathoz kötött.

Mit használnak a hazai KKV-k?

Üzleti partnerünket, az Anderson Group Hungary Kft-t kérdeztük a témával kapcsolatban, akik értékesítés-támogatással, ügyfélszolgálati tevékenységgel és back-office kiszervezéssel foglalkoznak. Ti milyen igényt támasztanátok egy netszolgáltatóval szemben?

Számunkra is nagyon fontos a stabil és megbízható internetkapcsolat, ugyanis egy esetleges leállás jelentős bevétel kiesést eredményezhet. Mi jelenleg három hálózatot tartunk fent, kettőt folyamatosan használunk és van még egy harmadik is vésztartalékként. Jártunk már úgy korábban, hogy egy nap alatt mindkét fő internetszolgáltatónk kábeleit elvágták a munkagépek egy sajnálatos balesett miatt, de nálunk – köszönhetően a tartalék hármas számú internetkapcsolatnak – tovább tudott folyni a munka, a megszokott kerékvágásban.

Mindhárom szolgáltatásunkra számítunk, fővonalunk egy 500 Mbit/s sebességű vezetékes internet.  A havi adatforgalmunk körülbelül 400GB. Ezek a számok jól mutatják, hogy milyen fontos a stabil, és gyors internetkapcsolat cégünk müködőképességéhez.

A fentiek alapján elmondható, hogy az esetek többségében nehezen lehet meghatározni a szükséges sávszélességet, inkább a kivitelezés módja lehet mérvadó. Ehhez kérje szakértőink segítségét, akik akár díjmentes helyszíni felméréssel szolgálnak vállalkozása számára.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?