Példaképek Baranyából

A Példakép Alapítvány a Fiatalokért, a Vállalkozókért, a Jövőnkért által életre hívott címért ötven – közöttük három pécsi – sikeres fiatal vállalkozó versenyzett. A pályázaton olyan 40 évesnél fiatalabb vállalkozók vehettek részt, akik vállalkozásukkal, életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak és a fiatal generációnak. A 417 pályázó közül tizenkét tagú szakmai zsűri választotta ki azt az ötven fiatal vállalkozót, akire bárki szavazhatott. A jelöltekre összesen harmincezer voks érkezett. A díjat Orbán Viktor miniszterelnök adta át, aki azért is gratulált a Példakép Alapítványnak, mert – mint fogalmazott – sikerült megrendítenie azt a dogmát, rossz beidegződést, amely szerint magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, Magyarországon pedig kizárólag a fővárosban lehet sikeres vállalkozást indítani. Utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy Az év példaképe-díj jelöltjeinek fele vidéken indította el cégét, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a versenyzők között számos nő volt. Valentínyi Katalin, a Példakép Alapítvány alapítója köszöntőjében azt mondta, Az év példaképe elnevezésű pályázat azt mutatja, itthon is meg lehet találni a boldogulást, rá lehet találni a sikerre. “Ötven bizonyíték a kitartásra, az akaraterőre” – fogalmazott az ötven jelöltre utalva. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi kapcsolatokért, export fejlesztésért felelős alelnöke, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezetője és Lengvárszky Szabolcs, a VanNet műholdas internet szolgáltató, RG-Networks Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a kamara kisvállalkozói bizottságának tagja az ötven jelölt között izgulhatták végig a szavazást és a díjátadót. A jelölteket bemutató portréban a családi vállalkozásból európai szintű vállalatot létrehozó Lakics Péter arról beszél, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a kitörési lehetőséget az innovációban, az önálló termékfejlesztésben látja. A céges tevékenység számára nem küzdelem, inkább lehetőségeket lát bennük. Talán ez a hasonlóság is szimpatikussá tette számára Az év példaképe-díj nyertesét, Letoha Tamást.

– Minden elismerésem a fiatal kutatóorvosé, méltán választották őt Az év példaképévé – mondja Lakics Péter.- Nagyon fontos és várhatóan sokak életére lesz pozitív hatással az ő tevékenysége, hogy olyan génterápiás vizsgálatokat végez, amelyek által gyógyíthatatlan betegségek is gyógyíthatóvá válnak. Jó volt végigtekinteni ezen az ötven tehetséges fiatalon, akik pályázatában ott van a tenni akarás, az alkotás, létrehozás iránti vágy. Hogy a szorgalom, a tehetség előbb-utóbb utat tör magának és az, miként vitték sikerre a vállalkozásukat, irányt mutathat az utánuk jövő generáció számára. Számomra azért volt fontos, hogy pályázzak, hogy mások is felfigyeljenek azokra az értékekre, amelyek engem is segítenek mind az üzleti, mind a hétköznapi életben. Ezek között említhetem a családi vállalkozást, a generációváltást, az innovációt és az összefogást, hiszen társakkal partnerekkel sokkal tovább juthatunk. Azért pályáztam, hogy ezek az értékek mások számára is tudatossá és talán elfogadottabbakká váljanak. A vállalkozónak a „szíve helyén is Pécs dobog”, diplomamunkája egyben a hobbija is volt: kerékpárút-hálózatot tervezett az egyetem létesítményei közé, ami hamarosan elkészül és bárki használhatja. A ma is Pécsen dolgozó Lengvárszky Szabolcs volt munkáltatójával alakított távközléssel foglalkozó céget: bárhova internetet varázsolnak – írja a Példakép Alapítvány a fiatal cégvezetőről, aki a következőképpen foglalta össze tapasztalatait a díjátadót követően:

– Úgy vélem, hogy sok szempontból nagyon jó kezdeményezés a Példakép Alapítványé. A díjátadón miniszterelnök úr elmondta, hogy a magyarországi munkavállalók 75%-át kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, ez az adat arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis fókuszálni kell ezekre a vállalkozásokra és az újonnan felnövekvő fiatal vállalkozókra. Ez a program remek lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassuk a nálunk is fiatalabbaknak: van számukra is perspektíva. Példákat kell állítani ahhoz, hogy megjöjjön a vállalkozói kedv, hogy lássák a sikereket és azt, hogy ezek a sikerek nem feltétlenül zseniális ötleten alapulhatnak. Sokszor elég egy egyszerű ötlet, amely megélhetést biztosító gazdasági tevékenységgé válhat, kellő hittel, kitartással, és munkával.

– Milyen pozitív hozadéka volt az ön számára a pályázatban való részvételnek?

– Elsősorban ismeretségeket. Az év példaképe dr. Letoha Tamás kutatóorvos lett, aki rendkívül sokat tesz nem csak a hazánkért, hanem az emberiségért, ezért úgy vélem, méltó helyet talált a díj. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy a „versenynek” 50 győztese lett, akik között a legkülönbözőbb szakmák képviselői szerepelnek, nem csak férfiak, hanem nők, édesanyák által vezetett vállalkozások is, mint például a pécsi Gellén Nóra, aki az ország első, anyukáknak szóló web-franchise hálózatát építette fel azzal a céllal, hogy a családosokat segítse fontos, helyi információkkal. (Aki vállalkozás elindításban gondolkodik, de bizonytalan, annak csak ajánlani tudom, hogy fussa át az 50 bemutatkozást, mert biztosan tud meríteni.) Az ötven pályázó lehetőséget kapott arra, hogy kapcsolatba kerüljön egyrészt egymással, másrészt pedig a kormánnyal. De van egy ki nem mondott kötelességünk is: ha már példaképek vagyunk, ezt tartsuk szem előtt az üzleti életben is. Emellett már szervezik azt a roadshowt, amelynek keretében bemutatkozhatunk Budapesten és több vidéki nagyvárosban, így Pécsett is. Az alapítvány munkatársai tervezik, hogy minden hónapban lehetőséget kínálnak számunkra a példakép klub összejövetelén való részvételre. Jövőre pedig ismét meghirdetik a pályázatot, én bátorítom a fiatal vállalkozókat a nevezésre, hiszen számos pécsi vagy régiós cégvezetőt ismerek, akik méltán lehetnek példaképek mások számára.

Forrás: PBKIK

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?